Wat leuk dat je zelf wil starten met het schrijven van je boek!
Heb je al een goed onderwerp? Onder welk genre gaat het vallen? Fictie, non-functie of anders? Vooral nu tijdens deze Corona-crisis krijgt men een moment van bezinning. “Was ik echt tevreden met mijn leven voor de crisis?” “Eindelijk weer tijd voor mijn gezin en mijn dromen”, “ik wil iets anders in het leven, maar wat en hoe?” Het zijn veel vragen die ik voorbij hoor komen en een van die doelen is: “ik heb altijd al een boek willen schrijven, maar nooit echt de tijd voor gehad”.
Begin nu!
Hoe schrijf jij het liefst? Nog met pen en papier of meteen digitaal? Het beste kun je gewoon beginnen met alles wat in je opkomt op te schrijven, finetunen gebeurt later. Zo ook de schrijffoutjes aanpakken. Er zal vast een hoop geknipt en geplakt worden, maar het belangrijkste is dat je alles opschrijft wat in je opkomt en wat nodig is voor je boek.
Eenmaal klaar, dan kun je het stuk doorlezen, vul aan wat nodig is en haal weg wat onnodig is. Bij het doorlezen merk je dat je nog heel veel aan het knutselen bent, dat kan tot in den eeuwigheid doorgaan, spreek uit ervaring!
Om het zelf uit te geven mag je je met alles bemoeien, jij bent tenslotte de uitgever. Zo mag je zelf aangeven wat voor een illustratie je wilt gebruiken, hoe de layout wordt van zowel de kaft als het boek en hoe je je boek gaat publiceren. Super leuk toch?! Maar hoe word je nu uitgever? Als eerste begin je bij het vinden van de juiste partij die jou gaat helpen. Zelf ben ik uitgekomen bij www.weissenbach.nl een familiedrukkerij die ook echt voor de klant gaat! Ze hebben meegedacht, meegeholpen en zich helemaal ingeleefd in de klant. Dat was zo fijn om iemand bij je te hebben die precies wist hoe en wat, de juiste tips kon geven en uiteindelijk samen een succesverhaal hebben gemaakt! Logisch dus dat ik voor mijn andere boeken alleen nog maar met hun wil samenwerken.
Verder, je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel als: uitgeverij. Vervolgens vraag je een isbn-code aan via www.isbn.nl, want dit wordt de streepjescode op jouw boek waarmee je in boekwinkels kan liggen. Bewaar al je bonnen voor zowel drukwerk als promotie ed. Dit is nodig voor je administratie en btw-teruggaaf. Zorg ook dat je in een bestandje, bijvoorbeeld Excel, bijhoudt hoeveel uur je bezig bent met schrijven. Volgens de zzp-regeling van 2020 mag je 1250 uur (of meer) voor je bedrijf inzetten, wil je hier wat van terugkrijgen van de Belastingdienst.
Promotie kun je nu zelf oppakken, je kan je bijvoorbeeld aanmelden bij het Centraal Boekhuis, voor een vergoeding plaatsen ze jouw boek in alle online boekwinkels en kun je ook bij boekwinkels zelf komen te liggen. Wat je verder kan doen is naar boekwinkels toe gaan, vragen of jouw boek daar mag liggen en of je een boekpresentatie mag houden.
Verder is een website een toegevoegde waarde om jou boek te promoten, zo ook inzet van social media.
Denk daarnaast out-of-the-box, zo kun je verdieping geven aan jouw boek op jouw website, zo heb ik foto’s geplaatst van mijn reis en een QR-code op mijn boek. Zodra men zijn mobiel op de QR-code richt dan zien zij leuke anekdotes en foto’s over het boek.
Uiteindelijk is het boek door Weissenbach gedrukt en zelfs 2 verschillende drukken gemaakt. Super fijn en echt een aanrader!
Heel veel succes nieuwe J.K. Rowlings, Dream Big!
PS: Laat je niet van je droom weerhouden, hoeveel mensen ook zeggen: “doe dat nou niet”, “er zijn al zoveel boeken geschreven”, etc. Volg je droom, leef je eigen leven en zet door!