Naar de inhoud springen

Retraite

Een retraite, wat is dat nu precies? Volgens Wikipedia: ‘Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn.’

Ik zag het onlangs voorbij komen op social media dat meerdere (in dit geval) meiden een retraite gingen doen. Gezien mijn drukke leven en mijn steeds groter worden de verslaving aan social media, vond ik het tijd worden ook een retraite te doen. Nu zijn er veel geleide retraites op bijvoorbeeld Ibiza of Bali, maar dat zit er nu helaas niet in vanwege de reisverboden. Gelukkig wist ik dat mijn vriend een paar dagen niet thuis zou zijn, vrij geregeld van werk en de retraite gewoon lekker thuis gedaan. Daar gaan we!

Wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan?

Ten eerste alles uitgezet wat voor afleiding kan zorgen, zoals: telefoon, tv, radio en computer.
Dat beviel erg goed kan ik je vertellen. We worden geleefd door de 24/7 mentaliteit en maatschappij en onze mobiele telefoon en daar begin ik een behoorlijke allergie voor te ontwikkelen. Vooral omdat ik zelf ook weer meeging in die sleur.

Verder heb ik veel gemediteerd, gelezen (Think and Grow Rich van Napoleon Hill), yoga, in bad gezeten, gewandeld en voor mezelf gezorgd, zoals een lekker gezichtsmasker, gezond eten en een magnesium voetenbad.

Oh ja, ik heb trouwens wel Youtube gebruikt voor geleide meditaties en yoga. Deze heb ik gebruikt op mijn computer, zodat ik niet afgeleid kon worden door appjes of gemiste telefoontjes op mijn mobiel. Ook heb ik verder alles op mijn computer uitgezet zodat ik echt alleen Youtube voor deze doeleinden kon gebruiken.

Verder veel kaarten gelegd, ik gebruik eigenlijk altijd:

 • Karma Cards van Monte Farber
 • Tarot
 • Engelenkaarten
 • Spirituele inzichtkaarten
 • En natuurlijk de Think Positive, Be Positive kaarten
  want niets is zo belangrijk als positief denken tijdens de retraite. Hoewel sommige mensen ook wel trauma’s te verwerken kunnen krijgen, is het daarna wel belangrijk positief te denken.

Wat heeft het mij gebracht?

Ik heb uiteindelijk 5 dagen hiervoor kunnen inplannen. De eerste dagen was ik nog vrij druk in mijn hoofd (ik blijf een ondernemer), ik merkte dat ik nog steeds erg hoog in mijn ademhaling zat en snel afgeleid tijdens mediteren. Vooral veel doorzetten heeft mij geholpen om toch echt mijn gedachten stiller te krijgen en er niet meer door afgeleid te raken.
Je kent het vast wel, je komt niet op een naam, snel grijp je naar je telefoon om het op te zoeken. Ook ik had dit een paar keer, maar de telefoon was uit. En wat mij verbaasde is dat de antwoorden even later vanzelf kwamen. Want wij vergeten te vaak zelf na te denken en door hier op te vertrouwen komen de antwoorden vanzelf. Verder heeft het mij rust gebracht, een betere ademhaling, meer inspiratie en inzichten. Tijdens sommige meditaties ben ik ook wel in slaap gevallen, maar alles mag en niets is erg. Ik had het klaarblijkelijk nodig.

 • Rust
 • Inzichten
 • Inspiratie
 • Idee├źn
 • Betere rustigere ademhaling
 • Meer energie

Ik wil dit ook – hoe werkt het?

Leuk als jij het ook wil doen, het zal je echt veel gaan brengen. Durf maar eens op je eigen kracht te vertrouwen, durf maar eens die telefoon en laptop gewoon uit te zetten. En ga maar eens dieper in je gedachten, in je onderbewustzijn.
Tuurlijk kun je ervoor kiezen om het op een wonderlijke plek te doen, maar als die optie er niet is, kun je ervoor kiezen een huisje in een bos te huren, waar je niet gestoord kan worden. Wil je het toch thuis doen? Zorg er dan voor dat je echt alleen kan zijn, of het samen met je partner doen, maar probeer dan echt allebei stil te zijn.

Tips:

 • Huur een huisje, waar je compleet alleen en vrij kan zijn
 • Doe je het thuis? Schop iedereen het huis uit of doe het samen maar echt in stilte
 • Zet echt alles uit, hoe moeilijk het ook lijkt
 • Vertel wel iedereen eerst goed dat je dit gaat doen, wat mensen kunnen verwachten en wanneer je weer in de lucht bent. We willen geen onbezorgde mensen of een politie escorte die uit angst voor je deur staat om te kijken of je nog wel in leven bent omdat je al een paar uur je telefoon niet hebt geopend.
 • Neem minimaal 5 dagen, het liefst 10, echt hiervoor vrij om het goed tot zijn recht te kunnen laten komen
 • Zorg dat je alles in huis hebt en niet de deur uit moet, tenzij je dat natuurlijk wil, maar dan echt voor een wandeling in de natuur.
 • Als je het thuis doet, zorg dan dat al je huishoudelijke klussen zijn gedaan of dat je je daar niet aan kan ergeren. Er is niets zo vervelend als je tijdens je retraite je huis staat te poetsen.

Ik kan je verzekeren dat ik dit vaker ga doen. Ik vond het super fijn en die telefoon, heb ik geen seconde gemist. Binnenkort ben ik weer een paar dagen uit de lucht!